VRHUNSKI INTELEKTUALAC

Vladika Grigorije: Kod nas se svaki kritički odnos naziva izdajom

Kod Srba je upravo pozivanje na narod, pozivanje na silu. Na večito ugroženu masu koja u svakom trenutku treba da se pojavi i reši stvar svrstavajući se uz govornika koji pretenduje na to da je on njen isključivi zastupnik, smatra vladika Grigorije.
Kultura / Vjera | 05. 12. 2022. u 21:39 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladika Grigorije, nekadašnji poglavar Eparhije zahumsko-hercegovačke, u eseju o intelektualcima u politici i društvu  za beogradski "Nedeljnik" napisao je, između ostalog, da se kod kritički odnos prema vlastitim stavovima i poziciji uglavnom naziva izdajom. 

Vladika Grigorije: Glavni argument argument sile 

"Iako su u srpskom javnom diskursu prisutni obrazovani, kritički nastrojeni pojedinci, naša kultura dijaloga je na veoma niskom nivou. Ovu kulturu ili bolje reći njen nedostatak karakteriše zaverenička atmosfera", navodi Grigorije i dodaje kako je glavni argument je po pravilu argument sile.

Intelektualac se mora kritički odnositi prema sebi 

"Kod Srba je upravo pozivanje na narod, pozivanje na silu. Na večito ugroženu masu koja u svakom trenutku treba da se pojavi i reši stvar svrstavajući se uz govornika koji pretenduje na to da je on njen isključivi zastupnik. Kada se nastupa sa ovakvih pozicija, ma koliko pojedinac bio obrazovan i ma koliko se visoko na društvenom, akademskom, crkvenom položaju nalazio, jasno je da tu nema govora o intelektualcu i njegovom društvenom angažmanu. Glavni uzrok za to što smo danas u ovakvoj situaciji, te zamerku našim javnim delatnicima, vidim u nesposobnosti da se kritički sagleda sopstvena pozicija i mesto u društvu. Intelektualac se, na prvom mestu, mora kritički odnositi prema sebi i sopstvenim stavovima kako bi njegova reč bila društveno relevantna. U Srbiji se, međutim, kritički odnos prema sopstvenim stavovima i poziciji u okviru društva ili neke društvene institucije uglavnom naziva izdajom", napisao je vladika Grigorije. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close